Home > Δράσεις > ΣΕΦ: στην επιφάνεια του βυθού (μας)

ΣΕΦ: στην επιφάνεια του βυθού (μας)

This slideshow requires JavaScript.

Ξεκινώντας ένα ζεστό Κυριακάτικο πρωινό να πας σε μία παραλία το τελευταίο πράγμα που θα ήθελες να αντικρύσεις είναι μια χωματερή μπροστά σου.

Κι όμως. Οι περισσότερες παραλίες που βρίσκονται στα πλαίσια του νομού Αττικής διεκδικούν επάξια τον τίτλο αυτό. Οι παραλίες αυτές είναι δίπλα μας, τις έχουμε επισκεφτεί τυχαία ή τις έχουμε προσπεράσει βιαστικά πηγαίνοντας σε μια άλλη καθαρή παραλία να απολαύσουμε το μπάνιο μας.

Κάπως έτσι αποφασίσαμε να πάμε την Κυριακή 19/6/2011 μαζί με τους Atenistas τους Υδροναύτες  και μια ομάδα υπαλλήλων από το Δήμο στη παραλία στο  ΣΕΦ και να μην προσπεράσουμε αυτή τη φορά, αλλά να μείνουμε εκεί και να αλλάξουμε το τοπίο γύρω μας.

Η παραλία τα είχε όλα: λουόμενους, ερασιτέχνες ψαράδες, απλούς περαστικούς και σκουπίδια, πολλά σκουπίδια! Το έργο κάτω από έναν ήλιο που έπεφτε ανελέητος πάνω μας, ήταν δύσκολο,αλλά η εικόνα που απλωνόταν σε όλο το μήκος της παραλίας δεν σου άφηνε επιλογές: έπρεπε να κάνεις κάτι!

Η περισυλλογή των σκουπιδιών ήταν απαιτητική και οι συμμετέχοντες έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό!

Πλαστικό, γυαλί, χαρτί διαχωρίστηκαν -όσο αυτό ήταν δυνατό -για να ανακυκλωθούν και τα υπόλοιπα μαζεύτηκαν σε σακούλες σκουπιδιών που τοποθετούνταν στα αποριμματοφόρα του δήμου, τα οποία πηγαινοερχόντουσαν καθόλη την διαδικασία!

Ποσότητες ξύλου που είχε ξεβράσει η θάλασσα μαζί με άλλα ογκώδη ξύλινα αντικείμενα  ρίχτηκαν στην πυρά και τεράστια αντικείμενα όπως λάστιχα, κορμοί  κοκ πήραν τον δρόμο για την χωματερή.

Οι Υδροναύτες – ομάδα δυτών που προσφέρουν ένα σπουδαίο έργο, ανέλαβαν τον βυθό και η κατάσταση ήταν το ίδιο απελπιστική: πλαστικά, λάστιχα, ανταλλακτικά αυτοκινήτων, τεράστιοι μουσαμάδες, έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές ‘στόλιζαν’ τον βυθό της θάλασσας!Ένα δίχτυ μήκους πολλών μέτρων που αποτελούσε θανατηφόρα παγίδα για τους θαλάσσιους οργανισμούς  βρέθηκε πεταγμένο  και περισυλλέχθηκε.

Ο βυθός θολός  και οι δύτες ήταν εκεί να αγωνίζονται να καθαρίσουν το τοπίο.

Μέσα σε όλα αυτά που εκτυλίσσονταν την Κυριακή,  μια σκηνή παραλόγου στήθηκε μπροστά μας: ερασιτέχνες ψαράδες, μερικοί από τους οποίους είχαν φτιάξει χάρτινη καλύβα μέσα στη μέση της παραλίας, ενοχλήθηκαν που τους ζητήθηκε να μαζέψουν τα δίχτυα τους για να μπορέσουν να ολκληρώσουν το έργο τους οι Υδροναύτες χωρίς κίνδυνο και άρχισαν να διαμαρτύρονται!!

Οι δύτες βρέθηκαν βυθισμένοι αυτή τη φορά στην απογοήτευση μπροστά στην ανθρώπινη αδιαφορία και ξεροκεφαλιά…

Η αντίδραση όμως όλων όσων βρισκόμασταν εκεί, μετά το ξάφνιασμα μας από αυτή την συμπεριφορά,  δεν άφησε πολλά περιθώρια:  τα καλάμια μαζεύτηκαν και η παράγκα του Φαλήρου έπεσε στο τέλος της μέρας από μηχάνημα του δήμου που ήρθε να βοηθήσει στη μεταφορά των σκουπιδιών.

Ναι μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι: κάτι έγινε σε αυτή την παραλία μικρό ή μεγάλο με την προσωπική προσπάθεια όλων μας!

Ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας όλους  όσους ήρθατε και προσφέρατε αυτή την Κυριακή, τις εθελοντικές ομάδες Atenistas & Υδροναύτες για την εξαιρετική προσπάθεια τους και τους υπαλλήλους του Δήμου για την υποστήριξη σε ανθρώπινο δυναμικό και μηχανήματα!Επίσης ένα ευχαριστώ στην καφετέρια “ΝΑΙ” που μας έδωσε νερό και παγωτό για να μας ευχαριστήσει.

Τελικά δεν μείναμε στην επιφάνεια

-όλοι μαζί κατορθώσαμε να βυθιστούμε και να αναδυθούμε για μια ακόμη φορά καθαρότεροι-

Φιλικά,

Pire-A-ctive Group 

Φωτογραφικό Υλικό: Ευχαριστούμε τον  Κώστα Λαδά (Υδροναύτες) και τον Κωνσταντίνο Φλαμιάτο (Atenistas) για το υλικό που μας δώσανε 🙂

Advertisements
Categories: Δράσεις
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: