Home > Δράσεις > Ταξίδι στο Χρόνο με το ‘HELLAS LIBERTY’

Ταξίδι στο Χρόνο με το ‘HELLAS LIBERTY’

Το Κυριακάτικο πρωινό της 26ης Φλεβάρη, ήταν συννεφιασμένο και μουντό στον Πειραιά.

Στον ηλεκτρικό σταθμό αρχίσαμε να μαζευόμαστε σιγά σιγά και να γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Ο κόσμος ερχότανε από όλα τα σημεία της Αθήνας και αυτό έδειχνε ότι αυτή η ξενάγηση τραβηξε το ενδιαφέρον όχι μόνο όσων ζούνε και κινούνται στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά τελικά όλων όσων έχουν την θάλασσα μέσα τους.

Αφού πήραμε το λεωφορείο που βρίσκεται μέσα στο λιμάνι κατευθυνθήκαμε προς την Ακτή Βασιλειάδη που μας περίμενε το HELLAS LIBERTY περήφανο και σιωπηλό!

Ο κόσμος επιβιβάστηκε βιαστικά στο πλοίο και ο καπετάν Βαγγέλης Κούζιλος δεν έχασε στιγμή, αφού απευθείας άρχισε να απαντάει στις ερωτήσεις που έπεφταν βροχή από τους παρευρισκόμενους!

Μετά από μια παρουσίαση στο υπέροχα διαμορφωμένο συνεδριακό χώρο μέσα στο πλοίο από τον καπετάνιο, είχαμε αποκτήσει επαφή με το παρελθόν. 2ος παγκόσμιος πόλεμος, Αγγλία, ΗΠΑ, Ελλάδα, εικόνες από ναυπηγεία, βομβαρδισμούς, το μυαλό μας γέμισε ασπρόμαυρο, μια ιστορία ολόκληρη κτίστηκε πάνω σε αυτά τα πλοία που από πολεμική έγινε ναυτιλιακή. Εδώ είναι η σειρά της Ελλάδας.

Τα 100 πλοία τύπου LIBERTY που αγοράσθηκαν από την Ελλάδα μετά το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, υπήρξαν η απαρχή της ναυτιλιακής μας ιστορίας. Μπορούσες να τα δείς αριστερά και δεξιά σου στην αίθουσα. Κάπως έτσι λοιπόν ξεκινήσαμε…

Έπειτα άρχισε το ταξίδι μας μέσα στο χρόνο. Το πλοίο αυτό που αποτελεί ένα από τα τρία που σώζονται παγκοσμίως βρέθηκε εγκαταλελειμμένο και κατεστραμμένο στις ΗΠΑ και ρυμουλκήθηκε στην Ελλάδα το 2008 με πρωτοστάτες τους κ.κ. Βασίλη Κωνσταντακοπουλο, Σπύρο Πολέμη, Παναγιώτη Τσάκο κ.α.  για να επισκευαστεί και να πάρει την σημερινή εξαιρετική του μορφή!

Από τα αμπάρια μέχρι την γέφυρα, το μηχανοστάσιο μέχρι το κατάστρωμα μπορούσες να περιηγηθείς και να δεις πως ήταν να δουλεύεις μέσα σε ένα τέτοιο πλοίο, να φανταστείς πόσο δύσκολα πέρασε η ζωή ολόκληρη κάποιων ανθρώπων μέσα στη θάλασσα, ανθρώπων που κτίσανε την ιστορία της ναυτιλίας μας.

Ο καθένας κάτι είχε να πει ή να θυμηθεί, κάποιοι είχαν ταξιδέψει με ένα λίμπερτυ, κάποια παιδιά τα είχαν ακούσει από τον πατέρα τους, άλλοι το είχαν καημό να γίνουν καπετάνιοι, αλλά η ζωή τους τα έφερε αλλιώς και όσο τελικά χανόμασταν μέσα στο πλοίο τόσο το ταξίδι πήγαινε πιο βαθειά μέσα στο χρόνο.

Ελπίζουμε να το απολαύσατε όσο κι εμείς!

Μια άλλη οπτική μπορείτε να δείτε στα άρθρα που ανέβασαν άνθρωποι που συμμετείχαν στην ξενάγηση:

Hellas Liberty @Ακτή Βασιλειάδη

Το πλοίο βρίσκεται στην Ακτή Βασιλειάδη, είναι καθημερινά ανοιχτό στο κοινό από τις 10 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα και η είσοδος είναι ελεύθερη!

Φιλικά,

Pire-A-ctive Group

Advertisements
Categories: Δράσεις
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: