Home > Δράσεις > Μια βόλτα στα Βούρλα του Πειραιά!

Μια βόλτα στα Βούρλα του Πειραιά!

This slideshow requires JavaScript.

Πριν από λίγο καιρό προτείναμε σε όλους να γίνουμε τουρίστες στην πόλη μας και με αφορμή αυτή την πρόταση το Σάββατο 16 Ιουνίου 2012 κάναμε το δικό μας μικρό ξεκίνημα! Σε αυτό βρήκαμε πολλούς  συνοδοιπόρους γεγονός που μας χαροποίησε ιδιαίτερα!

Το βλέμμα μας στράφηκε σε μια γειτονιά του Πειραιά ξεχασμένη από το μάτι του σημερινού Πειραιώτη. Έτσι κάναμε ‘στάση’ στη Δραπετσώνα και αρχίσαμε να αναζητάμε τα Βούρλα.

Τα Βούρλα ένα τοπωνύμιο ουσιαστικά της Δραπετσώνας αποτέλεσε σημείο μηδέν για πολλές δεκαετίες. Τεκέδες και παράγκες, πορνεία και ναρκωτικά, άγραφοι νόμοι και φτώχεια μέσα σε ένα νέο βιομηχανικό κέντρο, όπως αναπτυσσόταν τότε στο λιμάνι του Πειραιά, άκμασε μέσα σε αυτή την παρακμή του θεωρημένου τότε αλλά και σήμερα υπόκοσμου τρέφοντας και συντηρώντας στη ζωή ανθρώπους από όλες τις μεριές της Ελλάδας.

Μέσα σε αυτή ωστόσο την απαγορευμένη περιοχή, όπου δύσκολα κυριευόταν από την έννομη τάξη, η ζωή προχωρούσε στους δικούς της ρυθμούς.

Με οδηγό τον εξαίρετο κ. Βασίλη Πισιμίση, συγγραφέα του βιβλίου Βούρλα – Τρούμπα, συλλέκτη και εραστή της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, γεγονότα από εκείνη την περίοδο ερχόντουσαν στο προσκήνιο σαν να είχανε συμβεί χθες.

Σταθήκαμε για λίγο πίσω από τον Άγιο Διονύση που είχε φιλοξενήσει το πρώτο νεκροταφείο του νεότερου Πειραιά. Εκεί τα ρημαγμένα σπίτια, οι ανενεργές γραμμές του τραμ, τα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια συνέθεταν ένα θεατρικό σκηνικό – κάτι ερχότανε από τον παλιό αέρα της περιοχής με τις παράγκες και τις μυρωδιές από τους καπνούς των εργοστασίων που το βράδυ έπαυαν τις μηχανές τους για να αφήσουν χώρο να κινηθεί ο ‘άλλος’ κόσμος πιο ελεύθερα. Αυτός ο κόσμος που ανήκε στην περιφρονημένη τάξη των φτωχών και εξαθλιωμένων από τις ουσίες και την πορνεία, που συχνά ήταν τόσο στενά συνδεδεμένος με τους προύχοντες του Πειραιά και της Αθήνας.

Προχωρήσαμε ανεβαίνοντας προς το οικοδομικό τετράγωνο Σωκράτους, Δογάνης και Εθνικής Αντιστάσεως που περιλάμβανε αρχικά τα ‘δημόσια’ πορνεία που μετά έγιναν φυλακές και αποτέλεσαν τον τόπο για την μεγάλη απόδραση των πολιτικών κρατουμένων το 1955 που τάραξε τότε τα πολιτικά δρώμενα. Αυτή η απόδραση αποτέλεσε και την βάση για το σενάριο της ταινίας «Η μεγάλη απόδραση» του 1963.

Συνεχίσαμε μέσα από ήσυχες γειτονιές με τις νεόδμητες πολυκατοικίες και τις αποθήκες των εργοστασίων για να κατηφορίσουμε προς το Καστράκι και να κάνουμε την τελευταία μας στάση κάτω από την γέφυρα του ρεμπέτη, όπου πριν λίγο καιρό είχαμε πραγματοποιήσει καθαρισμό των γραμμών. Εκεί ξαποστάσαμε στο φιλόξενο μαγαζί του κ.Κώστα Βλαχάκη Bridge Cafe για να πούμε περισσότερα.

Εικόνες που βρήκαμε από εκείνη την περίοδο, ιστορικά στοιχεία του Πειραιά, φωτογραφίες από προσωπικές συλλογές, αλλά και μουσική υπόκρουση με ρεμπέτικα της εποχής μαζί με τις αναφορές του κ. Πισιμίση και τις απαντήσεις σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων συνέθεσαν την εικόνα μας από την ζωή τότε στη Δραπετσώνα.

Η βόλτα αυτή θα συνεχιστεί με επόμενο σταθμό την Τρούμπα, όπου μεταφέρθηκε η ζωή μετά τα Βούρλα, ενώ θα αναρτηθεί ξεχωριστό άρθρο με περισσότερες πληροφορίες και παραπομπές από την βόλτα μας αυτή.

Ευχαριστούμε από καρδίας τον κ.Βασίλη Πισιμίση για την συντροφιά και την διάθεση του να μας ξεναγήσει στα Βούρλα

Τον κ. Κώστα Βλαχάκη και τον γιό του Φώτη που κάνανε ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να απολαύσουμε την συζήτηση μας στον κήπο του Bridge Café,

τον Λάμπρο Πούλη για την υπέροχη αφίσα που δημιούργησε για άλλη μια φορά για την ομάδα μας

τους Τάσο Γεωργακόπουλο και MLP για το φωτογραφικό υλικό που μας δώσανε

και όλους εσάς που ήρθατε μαζί μας σε αυτή την πρώτη μας βόλτα σας τουρίστες στην πόλη μας!

Φιλικά,

Pire-A-ctive Group

Advertisements
Categories: Δράσεις
 1. 25/06/2012 at 17:20

  Αυτό το κείμενο με χαροποίησε ιδιαίτερα αφού σε όσα σοκάκια (περιοχή Βούρλα) που περπατήσατε/φωτογραφίσατε μέχρι και τον καφέ που ήπιατε μου είναι καθημερινές μου διαβάσεις αφού κάπου σε εκείνα τα νεόδμητα κτίρια κατοικώ (στο σημείο των πρώην φυλακών).
  η περιοχές αυτές όντως από μια προσεκτική/μελετημενη πρώτη ματιά στα παλιά κτήρια της περιοχής (όσα σώζονται) μπορεί να δει κάποιος την ιστορία της (με τις παράλληλες διηγήσεις ιστορικών ντοκουμέντων από τους παλαιότερους κάτοικους της περιοχής).
  Η περιοχή παρουσιάζει μια πολύ αργή ανάπτυξη ενώ θα μπορούσε με λίγες κινήσεις/προτοβουλίες ιδιωτών (π.χ cafe bridge) να γίνει ένα στολίδι για τον Πειραιά. Μικρές μικρές πινελιές μπορούν όλοι να βάλουν και να φτάσει η περιοχή να είναι ΚΟΣΜΙΜΑ σε παραλληλισμό με την αναβάθμιση των κτηρίων που προγραμματίζονται να γίνουν σε όλη την δυτική πλευρά του λιμανιού. (άσχετα αν η κρατική μηχανή είναι καρβουνοκίνητη και πολέμια προς την ανάπτυξη αφού ΜΟΝΟ αν της δοθούν φακελάκια γίνεται σύμμαχος.
  Θα μπορούσα να πω περισσότερα και ποιο αναλυτικά για το τι ‘παίζεται’ σε περιοχές υποβαθμισμένες όπως η Δραπετσώνα που απαξιώνεται άγρια από τους γραβατομένους κοτεροκαρχαρίες.
  Όπως και να΄χει μπράβο σας και ευχαριστούμε για την πρωτοβουλία σας, ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ !!!
  Χ.HANKS.K
  http://www.youtube.com/user/HarisHANKSKinnis?feature=mhee

 1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: