Home > Δράσεις > Καφεκοπτείο Λουμίδης:στα αρώματα του παραδοσιακού Πειραιά!

Καφεκοπτείο Λουμίδης:στα αρώματα του παραδοσιακού Πειραιά!

This slideshow requires JavaScript.

Μια όμορφη πρωινιάτικη βόλτα ήταν αυτή που πραγματοποιήσαμε το προηγούμενο Σάββατο στην αγορά του Πειραιά που αποτελεί για εμάς ένα από το τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της πόλης μας.

Κάτω από έναν καταγάλανο ουρανό συναντηθήκαμε έξω από τα καφεκοπτεία Λουμίδη που αποτελούν ένα από τα γνωστά σημεία της Πειραικής αγοράς!

Ευχάριστη σύμπτωση ήταν η γιορτή των Θεοφανείων που πραγματοποιούνταν λίγο πρίν την ξενάγηση μας από τους πιστούς του παλαιού ημερολογίου, κατά μήκος της λεωφόρου Δ. Γούναρη που μας έκανε να στρέψουμε τα βλέμματα προς τα έξω και να αρχίσουμε να φωτογραφίζουμε την πομπή!

Η ξενάγηση μας έγινε στο μέγαρο Πολίτη (1874-1922) που φτιάχτηκε το νέο καφεκοπτείο του Λουμίδη, εμπνευσμένο από τις τάσεις των αρχών του 20ου αιώνα φέρνοντας αναμνήσεις από μια άλλη εποχή!

Από το 1913, τότε που οι αδελφοί Λουμίδη ήρθαν από την Κάρυστο στον Πειραιά και εισήγαγαν τον φρεσκοκομμένο ελληνικό καφέ, τα αρώματα των χαρμανιών που αλέθονται μας ζαλίζουν κάθε φορά που περνάμε έξω από τα καφεκοπτεία τους!

Στην είσοδο του καφεκοπτείου την παράσταση κλέβει το ταβάνι καθώς διατηρήθηκε ένα κομμάτι από το εσωτερικό τριώροφο, λιθόκτιστο μέγαρο που αποκαλύπτει την τεχνοτροπία ενός κτιρίου που έχει χαρακτηριστεί ως έργο τέχνης όσο αφορά τις όψεις του και ασφαλώς διατηρητέο.

Ραβδωτές παραστάδες με κορινθιακά επίκρανα στη στάθμη του δεύτερου ορόφου, συμμετρικά επαναλαμβανόμενες αετωματικές επιστέψεις των ανοιγμάτων, ακροκέραμα και περίτεχνα μαρμάρινα φουρούσια στα μπαλκόνια δίνουν ένα εμβληματικό κτίριο στο παραδοσιακό τμήμα της πόλης του Πειραιά.

Στο εσωτερικό, το δάπεδο επενδυμένο με μωσαικό, έπιπλα ξύλινα χειροποίητα από οξιά μασίφ σε απόχρωση καρυδιάς, με σκαλιστά διακοσμητικά στοιχεία στις μετώπες, στις ντουλάπες και τους πάγκους που απεικονίζουν καφεόδεντρο και κόκκους καφέ, δημιουργούν ένα νοσταλγικό κλίμα και σε κάνουν να θέλεις να βάλεις το χέρι σου στα βάζα που είναι γεμάτα με καραμέλες και παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού!

Μπρούτζινα χειροκίνητα μυλαράκια, μια παλιά ζυγαριά, βαζάκια με διαφορετικά χαρμάνια, ενώ το ενδιαφέρον μας τράβηξε ένα ξυλοκιβώτιο, έπιπλο τσαγιού που παραπέμπει στα κιβώτια μεταφοράς  του τσαγιού από την μακρινή ανατολή.

Στο βάθος ένα υπέροχο εσωτερικό ασανσέρ σιδερένιο που ακόμη χρησιμοποιείται για την μεταφορά των υλικών στο πατάρι φανερώνει ότι ο σεβασμός σε αυτό που ήταν χρήσιμο στο παρελθόν αποτελεί εργαλείο και για το παρόν. Δίπλα μια σιδερένια σκάλα με τα μαρμάρινα σκαλοπάτια και τα παραδοσιακά μπρούτζινα αντιολισθητικά σε οδηγεί στον πάνω όροφο.

Συνοδός μας σε αυτό το ταξίδι ήταν η γλυκύτατη Φωτεινή Καντεράκη που μας υποδέχθηκε με ένα ζεστό χαμόγελο και μιλώντας μας για τον καφέ μέσα από την ιστορία του καφεκοπτείου, αλλά και από δικές της εμπειρίες, μας έδειξε πώς αυτό που κυρίως μας ακολουθεί σε όλα τα χρόνια είναι οι μνήμες μας από αυτά που ζήσαμε όταν ήμασταν παιδιά…

και με αυτές  συνεχίζουμε να υπάρχουμε!

Pireactive Group

Advertisements
Categories: Δράσεις
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: